Pogosta vprašanja

Operacija na pljučih

O datumu operacije se boste dogovorili ob ambulantnem pregledu ali pa vas bomo pravočasno obvestili po telefonu.
Morda bo potrebno opraviti še nekatere dodatne preiskave. Pred operacijo morate prenehati z jemanjem nekaterih zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi oz. pričnete z jemanjem injekcij po navodilu vašega zdravnika. Za sprejem v bolnišnico morate biti tešči. Priporočljivo je, da dan pred operacijo vzamete odvajalo. Nekaj dni pred odhodom v bolnišnico se tuširajte dvakrat dnevno z milom in vodo, predvsem po prsnem košu. To je potrebno, da zmanjšate število mikrobov na koži. Britja operativnega predela doma ne izvajajte, ker lahko nepravilno britje povzroči vnetje in gnojenje v rani. Stuširajte se tudi zjutraj pred sprejemom v bolnišnico.

Operacijo opravimo na dan sprejema v bolnišnico. Po operaciji se boste zbudili na oddelku intenzivne nege, kjer vas bomo nenehno opazovali in izvajali meritve. Odpust iz bolnišnice ni mogoč, dokler vam ne odstranimo drena iz prsnega koša. Odpust iz bolnišnice se planira 4 – 5 dan po operaciji, vendar je to odvisno predvsem od vašega počutja. 

Operativna rana se običajno nahaja na bočni strani prsnega koša med rebri. Želimo da se počutite čim bolje, zato sredstva proti bolečinam prve dni dobivate nepretrgoma v žilo, kasneje pa v obliki injekcij oz. tablet. Še nekaj tednov ali mesecev lahko občutite bolečino v tem predelu. Pomembno je, da bolečine ne občutite in ste sposobni brez težav izvajati dihalne vaje, kašljati in se gibati, kar je po operaciji izrednega pomena. Prosimo vas, da nas opozorite takoj, ko se bolečina prične pojavljati, saj jo takrat lažje in hitreje obvladamo, kot močnejšo bolečino.

Običajno odstranjevanje šivov po operaciji ni potrebno. Rana je zašita z notranje strani in šivi se sami resorbirajo oz. stopijo. Edini šiv, ki ga je potrebno odstraniti, je na mestu torakalnega drena. Rano bomo previli pred odpustom iz bolnišnice. Doma previjanje v glavnem ni potrebno, razen če se iz rane prične cediti ali se obliž zmoči ali umaže. Obliž na rani pustite nekaj dni, nato pa ga lahko odstranite. Ko se vrnete domov je dovoljeno, da se tuširate z vodo in milom ter rano nežno posušite. Kopanje še vsaj mesec dni po operaciji ni zaželeno. 

Popolnoma normalno je, da se prve dni po prihodu iz bolnišnice počutite še utrujeni in zaskrbljeni, zato veliko počivaje. Zaželeno je, da vsakodnevne aktivnosti postopoma povečujete in izvajate dihalne vaje, ki se jih naučite v bolnišnici. Vsaj šest do osem tednov se izogibajte dvigovanju težjih bremen. Dnevno se odpravite na sprehod
Ob pojavu bolečine obvezno vzemite zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik. Pomagate si lahko tudi z gretjem predela rane, kar bolečino in oteklino običajno ublaži. Ob kašljanju roke uprite ob prsni koš ali predel podprite z blazino. Jemanje drugih zdravil po operaciji (razen redne terapije) običajno ni potrebno. Uživajte zdravo in raznoliko hrano in pijte dovolj tekočine.

Pokličite zdravnika kadarkoli se pojavijo naslednje težave:

 • Imate večje težave z dihanjem.
 • Rana postane otekla, pordela ali iz nje prične teči tekočina ali gnoj.
 • Se pojavi povišana telesna temperatura.
 • Se pojavijo hujše bolečine.

Zapleti pri operaciji pljuč so lahko naslednjii:

 • Krvavitev 
 • Vnetje rane ali prsne votline
 • Dolgotrajno uhajanje zraka iz pljuč
 • Poškodba srca, pljuč velikih žil ali živcev med operacijo
 • Dolgotrajna bolečina
 • Pljučnica
 • Zapleti zaradi splošne anestezije

Tkivo, ki ga odvzamemo med operacijo pošljemo na preiskave. Izvid pričakujemo v sedmih do desetih dneh. O rezultatu vas bo zdravnik obvestil po telefonu ali ob kontrolnem pregledu v ambulanti.

Odgovor na to vprašanje je mogoč, ko so znani izvidi operacije. Glede na vrsto in velikost oz. razširjenost tumorja, se zdravniški konzilij odloči o nadaljevanju zdravljenja.

Operacija na ščitnici

Operacijo opravimo na dan sprejema v bolnišnico. Naslednje jutro lahko bolnišnico že zapustite.

 • Pri popolni odstranitvi ščitnice je potrebno vsak dan zjutraj, na tešče, vzeti majhno tabletko z nadomestnim hormonom ščitnice. Tabletke je potrebno jemati celo življenje in nimajo stranskih učinkov. Omogočajo povsem normalno in aktivno življenje. Izvajajo se redne kontrole pri zdravniku in spremljanje količine hormona v krvi.
 • Pri delni odstranitvi ščitnice stalno jemanje tablet ni nujno potrebno. Ob kontrolnih pregledih se količina prilagaja ali ukine, če preostanek ščitnice tvori zadostno količino hormona.
 • Zmanjšanje ravni kalcija v krvi (hipokalcemija) je prehodno ali trajno stanje, ki se največkrat pojavi po popolni odstranitvi ščitnice. Vzrok je neposredna poškodba obščitničnih žlez, prizadetost njihove prekrvavitve ali odstranitev žlez. Prehodna hipokalcemija je pogosta, kar pa še ne pomeni, da so obščitnice trajno poškodovane. Stanje zahteva nadomeščanje kalcija v obliki tablet, dokler žleze obščitnice ponovno ne prevzamejo svoje naloge. Običajno to traja od nekaj dni, do meseca ali dveh.

Žleza ščitnica leži v bližini glasilk in živcev, ki oživčujejo glasilke. Glas po operaciji je lahko rahlo spremenjen, šibkejši in pogosto hripav. Spremembe se običajno v 2 – 3 mesecih popravijo in le v redkih primerih ostanejo trajne.

V predelu vratu je prisoten neprijeten občutek tiščanja in zategovanja. Največ neugodja običajno povzroča požiranje, zaradi bolečin v grlu. Dobili boste zdravila proti bolečinam, najprej v obliki infuzije, kasneje v obliki tablet. Neprijetni občutki minejo že naslednji dan, ko normalno vstanete in hodite.

Brazgotina po operaciji ščitnice je vedno prisotna in se nahaja v kožni gubi na spodnjem delu vratu. V prvih tednih je skeleča in nad njo se večkrat pojavi oteklina. Oboje mine spontano in ukrepanje ni potrebno. V obdobju, ko se rana celi odsvetujemo sončenje in izpostavljanje UV žarkom v solarijih.
Nekaterim ljudem se rane slabše celijo. Brazgotine so temnejše ali debelejše kot normalno. Ker težave ni mogoče predvideti, kirurga opozorite, če ste v preteklosti opazili podobne probleme.

Rana je običajno zašita z notranjimi šivi in jih ni potrebno odstranjevati. Obliž iz rane po nekaj dneh odstranite. Brazgotino lahko zmočite ter nežno umijete, vendar kopanje v kadi ali plavanje vsaj mesec dni ni priporočljivo. Ko brazgotina po mesecu ali dveh dozori, jo smete masirati z mazili, ki brazgotino mehčajo, jo delajo prožnejšo ter manj opazno.
Koža v predelu brazgotine je pogosto neobčutljiva za dotik, kar je normalno. Občutek se povrne v nekaj tednih.

Pokličite svojega zdravnika v primeru, da se pojavi kateri od sledečih simptomov:

 • Znaki zmanjšane ravni kalcija v krvi - ščemenje v konicah prstov in v predelu okrog ust ali pojavljanje krčev v okončinah.
 • Povišana telesna temperatura.
 • Širjenje rdečine ali otekline v predelu operativne rane.
 • Izcedek iz operativne rane.

Žleze obščitnice, ki kontrolirajo raven kalcija v krvi se nahajajo ob ščitnični žlezi. Med operacijo se lahko poškodujejo, kar začasno zmoti njihovo delovanje in raven kalcija v krvi pade pod normalno. To občutite kot ščemenje (mravljinčenje) v rokah, konicah prstov, nogah in ustnih kotih. V nadaljevanju se pojavijo boleči krči, ki zajamejo tudi grlo in povzročijo oteženo dihanje. Opozorite nas na začetne znake v času bivanja v bolnišnici ali se posvetujte z zdravnikom, če se znaki ali simptomi pojavijo doma. Komplikacija je bolj verjetna pri popolni odstranitvi ščitnice, zato vam bomo že v bolnišnici odvzeli kri za določitev ravni kalcija v krvi. Če bo potrebno, boste jemali tablete kalcija in dobili zdravilo v žilo. Občasno je potrebno tudi jemanje vitamina D. Žleze obščitnice v nekaj dneh povrnejo sposobnost nadzora in stanje se normalizira.
Priporočljivo je, da v času po operaciji uživate dodatne količine mleka in mlečnih izdelkov, ki so bogati s kalcijem.

Potek operacije vam zdravnik razloži takoj ko se zbudite iz narkoze. Odstranjeno ščitnico pošljemo na preiskavo v laboratorij in izvid je gotov v 7 – 10 dneh. O rezultatu vas obvestimo ob prvem pregledu ali telefonsko.

Doma priporočamo teden ali dva počitka. V tem času boste sposobni lažjih fizičnih aktivnosti in obremenitev. Predvidoma boste sposobni za delo v službi čez 2 do 3 tedne, odvisno od vrste dela, ki ga opravljate in vašega počutja.

Izogibajte se dvigovanju težjih bremen in izvajajte vaje za razgibavanje ramenskega obroča in vratnih mišic.

Laparoskopski posegi

Operacija je potrebna kadar zdravljenje GERB-a z zdravili ni uspešno in spodnji sfinkter požiralnika ne deluje pravilno.

Laparaskopska operacija je izvedljiva kadar so izpolnjeni naslednji kriteriji:

 1. Še niste imeli operacije v trebušni votlini.
 2. Niste noseči.
 3. Nimate drugih medicinskih problemov, kot je srčno popuščanje ali pljučno obolenje.
 4. Imate večino simptomov GERB-a:
 • Pekoč občutek za prsnico, ki se pojavi po zaužitju hrane in traja od nekaj minut, do nekaj ur.
 • Bolečina za prsnico, prisotna zlasti kadar se pripognete, ležite ali jeste.
 • Okus pekoče, kisle, slane tekočine v grlu.
 • Oteženo požiranje.
 • Občutek zatikanja hrane v prsnem košu ali grlu.
 • Kroničen dražeč kašelj, vneto grlo in hripav glas.

Kadar kriteriji niso izpolnjeni, je potrebna bolj invazivna klasična operacija – laparatomija – vstop v trebušno votlino preko večjega kirurškega reza na trebuhu.

Komplikacije pri operaciji so redke, vendar vedno obstaja možnost, da se pojavijo.

 • Med operacijo lahko pride do poškodbe okoliških notranjih organov in tkiv – jeter, požiralnika, vranice in želodca.
 • Težave s požiranjem po operaciji so lahko posledica preveč zatisnjenega želodca okrog požiralnika.
 • Umetni sfinkter lahko popusti.
 • Običajne komplikacije, ki spremljajo vsako večjo operacijo in splošno anestezijo.
 • Povečan občutek napenjanja v trebuhu in neugodnosti zaradi zmanjšane zmožnosti spahovanja.

Nekaterih težav, ki se pojavijo po operaciji ni mogoče vedno zdraviti. Simptomi GERB-a se lahko v majhnem številu ponovno pojavijo kljub operaciji. V nekaterih primerih se pojavijo novi simptomi kot napenjanje, vetrovi, oteženo spahovanje, bruhanje ali težave pri požiranju zaradi preveč zatisnjenega želodca ob požiralnik.

Da, kirurg vstopne rane na trebuhu po operaciji zašije. Rane naj bodo nekaj dni pokrite, nato obliže odstranite. Dovoljeno je, da se normalno tuširate, voda in milo lahko stečeta tudi preko rane. Rano nežno osušite. Šiv odstrani kirurg ali vaš osebni zdravnik 7 – 10 dni po operaciji oz. se šivi raztopijo sami.

Bolečine po operaciji so lahko prisotne zlasti v predelu trebuha in ramen. Neprijeten občutek povzroča tudi cevka v nosu. Dobivali boste zdravila proti bolečinam, najprej v obliki infuzije oz. injekcij, kasneje v obliki kapsul. Želimo, da nam poveste, če občutite bolečino in skupaj bomo problem rešili.

Opravili boste ambulantni pregled pri kirurgu. Pregledal bo vse potrebne izvide, vam razložil potek operacije, možnosti komplikacij in stranskih učinkov ter odgovoril na vaša vprašanja. Dobili boste navodila o morebitnih nadaljnjih preiskavah in se dogovorili o datumu operacije.

Dan pred operacijo uživajte lahko hrano, priporočljivo je, da vzamete odvajalo. Zjutraj pred sprejemom se temeljito stuširajte, odstranite ves nakit in ličila. Britje operativnega polja ni potrebno, za to bomo poskrbeli v bolnišnici.

Za sprejem v bolnišnico morate biti tešč. Sledite navodilom glede jemanja rednih zdravil in sprejema v bolnišnico. Najdete jih v rubriki Navodila za paciente.

Operacijo opravimo na dan sprejema v bolnišnico. Preko nosu imate v želodec vstavljeno cevko, ki preprečuje bruhanje. Cevko naslednje jutro odstranimo in opravimo kontrolno rentgensko slikanje požiralnika in želodca. Če so izvidi normalni, lahko po zajtrku oz. dopoldanski malici bolnišnico že zapustite.

Brazgotine po laparaskopski operaciji so minimalne. Opazne so dokler se rane ne zacelijo popolnoma, kasneje zbledijo.

Ob odpustu iz bolnišnice boste dobili odpustno pismo in telefonsko številko zdravnika. Pokličite ga, če nastopi kateri od naslednjih problemov:

 • Povečan izcedek iz ran na trebuhu.
 • Bolečina in otekanje v predelu trebuha.
 • Trdovraten dražeč kašelj.
 • Oteženo dihanje.
 • Povišana telesna temperatura.
 • Težave pri požiranju.
 • Neprekinjena slabost in bruhanje.

Določene vrste hrane lahko poslabšajo bolezen na tri načine: 

 • Kofein in alkohol stimulirata izločanje kisline. Če je v želodcu večja količina kisline, obstaja tudi večja možnost za refluks v požiralnik.
 • Mastna hrana upočasnjuje krčenje želodca - peristaltiko, hrana zastaja v želodcu in vsebina zateka v požiralnik.
 • Kofein, čokolada in pepermint zmanjšujejo pritisk v sfinktru požiralnika, kar omogočaja zatekanje kisline v požiralnik.

Doma priporočamo teden ali dva počitka. V tem času boste sposobni lažjih fizičnih aktivnosti in obremenitev. Za delo v službi predvidoma ne boste sposobni od 2 do 3 tedne, odvisno od vrste dela, ki ga opravljate in vašega počutja.

Izogibajte se dvigovanju težjih bremen, ob močnejšem kašlju pritisnite roke na trebuh in izvajajte vaje za razgibavanje.