Kila ali hernija je izbočenje trebušnih struktur, ki se zaradi naravne šibkosti mišic trebušnega predela pogosteje pojavi pri moških in fantkih, kot pri ženskah.

Zvišan pritisk v trebušni votlini ob dvigovanju bremen, vztrajnem kašlju ali napenjanju med odvajanjem povzroči razmik oslabelih mišic, skozi katere se izboči kila. Ta lahko vsebuje maščobno tkivo ali del tankega črevesa. Pojavi se kot oteklina v različnih delih trebušne stene, najpogosteje v predelu dimelj ali kot oteklina v predelu modnika. Bolečina ni nujno prisotna. Običajno izgine v ležečem položaju.

 

Vrste kil

Kile glede na lokacijo razdelimo na več vrst. Ne glede na življenjsko obdobje, kile  nastanejo najpogosteje v predelu dimelj, na vstopu v dimeljski kanal med trebuhom in dimljami. Lahko je obojestranska. Razmerje med moški in ženskami je 12:1.  Kila lahko nastane tudi v trebuhu, na stegnu ali genitalijah. Vrst kil je več: pooperativna kila nastane na mestu predhodne operacije, umbilikalna kila nastane na mestu popka, indirektna ingvinalna kila nastane na nostranji strani kile.

Kila ali hernia
Cilj operacije je učvrstiti trebušno steno in zmanjšati možnost ponovnega nastanka kile.

Indirektne in direktne ingvinalne kile lahko z lahknim pritiskom vrnemo skozi ingvinalni kanal nazaj v trebušno votlino. Zaradi možnosti, da se del struktur v trebušni votlini – npr. črevo, ujame ali zavije znotraj kile (inkancerirana kila), in prekine lastno oskrbo s krvjo (strangulirana kila) je kila lahko tudi nevarna. Del črevesja lahko odmre, kar zahteva zahtevnejšo in bolj nevarno operacijo. Kila običajno raste s časom, zato je potreben kirurški poseg. Cilj operacije je učvrstiti trebušno steno in zmanjšati možnost ponovnega nastanka kile.

 

Simptomi ingvinalne kile

Glavni simptom ingvinalne kile je oteklina na eni ali obeh straneh dimelj, ki se pojavi nenadoma ali raste s časom, ter izgine v ležečem položaju. Pri moškem se lahko pojavi kot oteklina v modniku. Nelagodje in ostra bolečina zlasti ob naporu, dvigovanju ali športni vadbi, ki popusti v mirovanju. Pojavlja se občutek zatezanja v predelu dimelj in pekoč ali žgoč občutek v izboklini. Kadar je kila inkancerirana se pojavijo dodatni simptomi.

Simptomi ingvinalne kile: izboklina postane trda, rdeča, pojavi se bolečina, poviša se telesna temperatura in srčni utrip. Če se stanje ne zdravi takoj, se pojavi slabost, bruhanje in infekcija. Običajno je potrebna takojšnja operacija.

 

Kirurški poseg

Obstajata dva načina operativne korekcije kile. Odprta korekcija kile – napravi se kožna incizija v predelu kile. Laparaskopska korekcija kile – operacija s pomočjo manjših incizij in endoskopa. Okrevanje po tovrstni operaciji je hitrejše. Odprta korekcija kile se izvaja v lokalni, epiduralni, spinalni ali splošni anesteziji, medtem, ko se endoskopska operacija izvaja le v splošni anesteziji. Pri odprti operaciji kirurg napravi incizijo v predelu kile in črevo ter peritonej potisne nazaj v trebušno votlino. Mišično steno utrdi s šivi, po potrebi pa za dodatno utrditev dodatno namesti še sintetično mrežico in incizijo zapre.Pri laparaskopski operaciji kirurg trebušno votlino napolni s posebnim plinom. Napravi več manjših incizij, skozi katere uvede endoskop oz. inštrumente. Črevo in peritonej potisne nazaj v trebušno votlino, na defekt v steni pa namesti mrežico (hernioplastika).

 

Tveganje in komplikacije

Operacija je zelo varna. Kljub temu obstajajo možnosti za komplikacije, ki jih je potrebno poznati in pravočasno prepoznati. Komplikacije so lahko povezane z anestezijo ali samo operacijo. Nevarnosti splošne anestezije vključujejo slabost, bruhanje, retenco urina, poškodbe ustne votline in zob, bolečine v grlu in glavobol. Resnejše komplikacije so srčni infarkt, možganska kap in pljučnica. Nekatere komplikacije so možne po vsaki operaciji.

Možne komplikacije: infekcije, krvavitve in brazgotine. 

Poškodba teh struktur lahko vodi do trajnih poškodb in posledično do novih potrebnih operacij. Ponovitev kile je mogoča tudi več let po operaciji. Manjša možnost za ponovitev obstaja pri hernioplastiki.

 

Po operaciji

Večina pacientov lahko zapusti bolnišnico že na dan posega ali prvi dan po operaciji. Po operaciji dimeljske kile je normalno prisotna rahla oteklina v predelu incizije in manjši hematom, ki se lahko razširi na penis. Če je prisotna huda bolečina, velik hematom ali pacient ni sposoben spontano urinirati, je potrebno obvestiti zdravnika. Dvigovanje težjih bremen, pripogibanje, sklanjanje nekaj tednov po operaciji ni dovoljeno. S tem se zmanjša možnosti ponovnega nastanka kile. Odvisno od okrevanja in počutja, zdravnik svetuje pacientu kdaj in s kakšnimi omejitvami se lahko vrne na delo. V primeru povišane telesne temperature, bolečin v trebuhu, oslabelosti, otekline v področju operativne rane ali infekcije mora pacient poklicati zdravnika.