Žolčni kamni so ena najpogostejših težav, ki jih imamo ljudje s prebavnim traktom.

V Sloveniji je vsako leto operiranih  od štiri do pet tisoč bolnikov, ki jim kamni povzročajo težave. Število bolnikov, pri katerih se pojavljajo žolčni kamni narašča. Bolezen se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih, značilno pa je, da se pogostnost povečuje s starostjo. Žolčni kamni nastajajo v žolčniku, organu, ki leži na spodnji strani jeter. V njem je uskladiščen žolč, ki nastaja v celicah jeter in se po številnih drobnih kanalčkih zliva v žolčnik.  Žolčnik je s tako cevko povezan z dvanajstnikom, prvim delom črevesja, v katerega prihaja vsebina želodca. Povsem na koncu te cevke, tik pred vstopom v dvanajstnik, se priklopi še cevka, ki vodi prebavne encime iz trebušne slinavke. Žolčnik je torej rezervoar žolča, ki se izprazni v dvanajstniku, ko prispe hrana. Žolčni kamni so največkrat  sestavljeni iz holesterola, pigmenta in kalcijevih soli. Koncentracija sestavin je v žolčniku približno desetkrat večja, zato kamni nastajajo predvsem v žolčniku, ki skladišči žolč, redko v žolčevodih.

Žolčni kamni
Najbolj pomembni dejavniki za nastanek žolčnih kamnov pri ženski je povečana telesna teža in debelost.

Vzrok za nastanek

Dejavniki tveganja  ki povečajo  nastanek žolčnih kamnov so številni.  Najbolj pomembni dejavniki za nastanek žolčnih kamnov  so zagotovo ženski spol (zaradi vpliva spolnih hormonov in nosečnosti), povečana telesna teža in debelost, hitro hujšanje z dietami tudi povečuje možnost nastanka kamnov in starost. Podobno je pri osebah po poškodovani hrbtenjači in pri tistih, ki jih več mesecev parenteralno hranimo (dobivajo le umetno hrano v žilo).


Težave, ki jih povzročajo žolčni kamni

Velika večina oseb z žolčnimi kamni nima težav, takim pravimo, da imajo asimptomatske žolčne kamne, odkrijemo jih naključno ob ultrazvočnem pregledu trebuha zaradi drugih težav in obolenj. Bolniki, ki imajo težave zaradi žolčnih kamnov opisujejo nenadno in stalno bolečino, ki se pojavi pod desnim rebrnim lokom, traja 15 do 30 minut in se lahko širi tudi nazaj v hrbet ali v žličko. Bolečino lahko spremlja slabost in bruhanje. V primeru, da bolečina ne popusti in traja več ur moramo pomisliti na vnetje žolčnika, vnetje žolčevodov ali  vnetje trebušne slinavke ali pa na kaka druga  obolenja v trebuhu, zato je v takšnih primerih potrebno poiskati zdravniško pomoč. Zdravnik bo opravil pregled trebuha, odvzel kri za krvne preiskave in se glede na izvid odločil za ultrazvok trebuha in po potrebi tudi za dodatne preiskave.

Žolčni kamni

 

Zdravljenje

Osebe pri katerih naključno ugotovimo žolčne kamne in so brez težav ni potrebno zdraviti. Če bolnik nima težav, operativni poseg ni potreben.  Izjema so sladkorni bolniki, bolniki z večjim polipom žolčnika, nosilci Salmonele in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom. Pri bolečinah  povezanih z žolčnimi kamni pridejo v poštev zdravila proti bolečinam (spazmoanalgetike) ter v primeru vnetja tudi antibiotik. Glede na težavnost obolenja se zdravnik odloča med ambulantnim in bolnišničnim zdravljenjem. Ponavljajoče se tažave  zaradi žolčnih kamnov najučinkoviteje odpravimo z operativno odstranitvijo žolčnika.

Žolčne kamne lahko odkrijejo tudi povsem naključno na ultrazvočnem pregledu trebušnih organov zaradi zdravljenja in odkrivanja drugih težav in bolezni.

Pri bolnikih, ki imajo pogoste krčevite bolečine pod desnim rebrnim lokom, predstavlja kirurška odstranitev kamnov najučinkovitejšo možno rešitev. Danes večino posegov opravimo laparaskopsko, kar pomeni, da operiramo skozi majhna vstopna mesta ob pomoči kamere, ki nam prenaša sliko na zaslon. Poseg se imenuje laparaskopska holecistektomija. Po takem posegu je bolnišnično zdravljenje krajše in okrevanje hitrejše. Zapleti so redki, a možni kot pri vsaki operaciji.

Včasih pa zaradi razmer v trebuhu, hudega vnetja, anatomskih variant ali pridruženih obolenj posega ni moč dokončati laparaskopsko, zato ga opravimo  klasično z rezom pod desnim rebrnim lokom. Najpogostejši zaplet žolčnih kamnov je zapora skupnega žolčnega, jetrnega in pankreatičnega voda, ki vodi v tanko črevo. Najpogostejši znak je  bolečina v trebuhu, poleg pa se pojavljajo tudi rumenkasto obarvanje kože (zlatenica) in bruhanje. Ob vnetju je možna tudi prisotnost vročine. Drugi možni zapleti so vnetje trebušne slinavke in povečana možnost za razvoj raka.

Preventiva

Nastanka žolčnih kamnov ne moremo popolnoma preprečiti. Če se kamni pojavijo, lahko z dieto preprečujemo nastanek, poslabšanje in ponovitve simptomov. Osebe, ki imajo žolčne kamne, a so brez simptomov, naj uživajo nemastno hrano in ne ocvrtih ali težko prebavljivih jedi. Kadar se pri osebi s kamni pojavijo žolčni napadi, je priporočljivo, da uživajo v obdobju napadov dieto brez maščob. Sem sodijo tudi jajca, ki vsebujejo mnogo holesterola in vzpodbujajo krčenje žolčnika. Po operaciji žolčnih kamnov ni več potrebna posebna dieta, vendar takšne osebe pogosto težje prenašajo mastno hrano.