Področje, kjer z operacijami zdravimo bolezni organov v prsnem košu. Med te bolezni spadajo: maligni in benigni tumorji pljuč, požiralnika, sapnika in medplučja.

Beseda TORAKS pomeni prsni koš in TORAKALNA kirurgija je področje kirurgije, kjer z operacijami zdravimo bolezni organov prsnega koša. V prsnem košu se nahajajo srce, obe pljučni krili s sapnikom in bronhalnimi vejevji, požiralnik, priželjc in bezgavke. Tako torakalni kirurgi z operacijami zdravimo maligne in benigne tumorje pljuč, benigne in maligne tumorje požiralnika, benigne in maligne tumorje sapnika ter benigne in maligne tumorje medplučja (tumorji priželjca, živcev in bezgavk). Torakalna kirurgija  se navzgor širi proti vratu zaradi izvajanja operacij ščitnice, obščitnic, sapnika in vratnega požiralnika. Navzdol pa na obe preponi in prehod med požiralnikom in želodcem. Nepravilnosti  na področju požiralnikove odprtine med preponama (hiatusa požiralnika) so najpogostejši razlog za refluksno bolezen požiralnika.  Pravo nasprotje tej bolezni je Ahalazija kardije, kjer se ob požiranju hrane prehod med spodnjim požiralnikom in želodcem ne odpira in to predstavlja oviro hrani na poti v želodec. 

Torakalna kirurgija se lahko izvaja odprto, ko kirurg v prsni koš vstopi s torakotomijo (daljši rez skozi medrebrni prostor) ali s sternotomijo ( s prežaganjem prsnice). Torakalna kirurgija se lahko izvaja tudi z minimalno invazivnim pristopom-video asistirana torakalna kirurgija (VATS), ko kirurg v prsni koš vstopi skozi enega ali več manjših rezov in operacijo izvede s močjo video-kamere in posebnih inštrumentov. Kirurg se bo pred operacijo z vami pogovoril in vam razložil, na kakšen način bo izvedel operacijo.